Ülseratif Kolit Nedir?

Ülseratif kolit, kolonun (kalın barsak(bağırsak)) içini örten tabakada veya rektumda iltihaba (şişlik ve ağrı) neden olan bir hastalıktır.

Ülseratif kolit, rektumun ve kolonun hangi bölümünü etkilediğine bağlı olarak birtakım türlere ayrılabilir

NORMALDE YEDİĞİMİZ GIDALAR AĞIZDAN GEÇER, YEMEK BORUSUNDAN AŞAĞI MİDEYE İNER. MİDEDE ÖĞÜTÜLÜR, MİDE ASİTLERİ VE ENZİMLER TARAFINDAN SİNDİRİLİR.

şekil 1: sindirim sistemi

Sindirilen gıdalar daha sonra mideden çıkar ve diğer bir grup enzim tarafından ilave olarak sindirileceği ince barsağa (bağırsağa) geçer. Gıdalar, barsak (bağırsak) duvarı kaslarının hareketleri ile ilerler, böylece besinler ince barsağın (bağırsağın) yüzeyi boyunca emilir ve kan dolaşımı vasıtasıyla vücudun geri kalanına dağıtılır. Vitaminlerin ve minerallerin büyük bir bölümünün emilimi, ince barsağın (bağırsağın) jejenum ve ileum olarak bilinen kısımlarında gerçekleşir.

Gıda bundan sonra, gıdadaki suyun büyük bölümünün vücuda dönmesi için geri emildiği kalın barsağa (kolon) ilerler. Burada dışkı oluşur ve boşaltıma hazır olana kadar burada saklanır. Dışkı, vücuttan anüs yoluyla atılır.

Crohn hastalığında sıkça olduğu gibi ince barsak (bağırsak) iltihaplandığında barsaklar(bağırsaklar), sindirimi ve besinlerin tamamının emilimini daha az gerçekleştirebilirler. Crohn hastalığı olan kişilerde yetersiz beslenmenin nedenlerinden biri budur.

Düzgün bir şekilde sindirilemeyen gıda, aynı zamanda kalın barsaktaki (bağırsaktaki) su emilimini de engelleyerek ishale neden olabilir. Ülseratif kolitte iltihaplı kalın barsak (bağırsak) suyu doğru şekilde ememez ve bu durum şiddetli ishale neden olur. Sadece çok ağır Ülseratif Kolit vakalarında gıda emilimi etkilenir.

Tablo 1: Ülseratif kolitin türleri
İltihaplı alan:Tıbbi adı:
RektumProktit veya ülseratif proktit
Rektum ve kolonun alt bölümüProktosigmoidit
Karın bölgesinin sol tarafındaki kolon kısmının tamamıDistal ülseratif kolit veya sadece distal kolit
Sol kolondan daha fazlasını, genellikle tüm kolonu etkilerPankolit
Tüm kolonu etkiler ve şiddetli sancıya, aşırı ishale ve bazen vücudun susuz kalmasına ve şoka neden olur. Bu kolitin ender rastlanan ve hayati tehlike oluşturan türüdür.Fulminan kolit

Kimlerde ülseratif kolit olur?

Tablo 2: Kimler ülseratif kolit olur1
AvrupaHer 100.000 kişide 0,6 ila 24,3 kişi
Asya ve Orta DoğuHer 100.000 kişide 0,1 ila 6,3 kişi
Kuzey AmerikaHer 100.000 kişide 0 ila 19,2 kişi
YaşHer yaşta oluşabilir ama yaygın olarak 30 ila 40 yaş arasında başlar
Kadınlar veya erkeklerKadınlarda ve erkeklerde eşit rastlanıry

Belirtiler

En yaygın belirtiler:

  • Karın ağrısı – Kramp şeklinde olabilir, genellikle sol taraftadır (kolon vücudunuzun sol tarafına doğru uzandığı için)
  • İshal – Barsağın içini örten tabaka daha fazla iltihaplı ve yaralı duruma geldikçe, barsak, kolondan geçen atık maddelerdeki suyu emme yetisini kaybeder ve bu ishale neden olur
  • Kanlı veya mukuslu dışkı – Hasar gören, yaralanmış örtü tabakası, bol miktarda mukus ve kan üretebilir, bu da dışkı ile atılır.

Diğer belirtiler sizde hastalığın hafif, orta veya şiddetli türü olup olmamasına bağlıdır.

Tablo 3: Ülseratif Kolitin Belirtileri
HafifOrtaŞiddetli
Dışkıda kanMevcutMevcutBüyük miktarda cerahat (iltihap) ile birlikte kendini gösterir. Midede şişkinlik, barsaklarda gaz. Ateş ve genel olarak iyi hissetmeme
Dışkının türüTaneler şeklindeSuluDiarrhoea
Tuvalete çıkmaGünde birkaç kereSıkÇok sık. Sürekli dışkılama hissi.
Acil dışkılama ihtiyacıMevcutMevcutMevcut
Diğer belirtilerDışkı yokken tuvalete gitme hissi (tenesmus). Yorgunluk veya halsizlik hissi.Dışkı yokken tuvalete gitme hissi (tenesmus). Ateş, kilo kaybı, devamlı karın ağrısı (özellikle sol tarafta), şişkinlik, halsizlik.

Kan kaybı, er ya da geç anemiye sebep olabilir. İshal ve karın ağrısı, iştahınızı kaybetmenize ve kilo vermenize neden olabilir. Bu belirtiler ayrıca aneminin de belirtisi olan halsizlik hissini yaratabilir.

Bu belirtiler tedaviyle haftalar veya aylar içinde giderek azalır. Ülseratif kolitli kişiler kabızlık da yaşayabilir. Bu da karın ağrısı nöbetlerine ve şişkinliğe neden olabilir.

Ülseratif kolitli çocuklarda gelişimin durması veya yetersiz büyüme görülebilir. Bu belirtiler tedaviyle haftalar veya aylar içinde giderek azalır. Ülseratif kolitiniz varsa, aralarda kabızlık nöbetleri de yaşayabilirsiniz.

Aşağıdaki sorunları yaşadığınızda daima ivedilikle doktorunuzla iletişime geçin:

  • Ağrı, yaralar veya makat etrafında ağrılı şişlik olduğunda
  • Komplikasyonlarınızda akut (ani) bir kötüleşme yaşadığınızda
  • Midenizde şişkinlik varsa veya karın ağrınız, bulantınız veya kabızlığınız varsa, barsaklarınızda (bağırsaklarınızda) tıkanıklık olabilir.

Ormumşi ülseratif kolitin tedavisine destek amaçlı olarak nasıl etki eder ve fayda verir ?

ormumşi dokusu hasarlanmış ve yaralanmış ve dolayısıyla iltihaplanmaya bağlı olarak şişlik ve ağrı yapan lseratif koliti anti inflamatuar özelliğiyle iltihabını temizler organik bileşikleriyle hasarı onarır

Kullanım Şekli

Sabahleyin aç karnına 1 su bardağı ılık suyun içerisine bir gram Ormumşi eritilerek ve akşamleyin yatmadan önce bir su bardağı ılık suyun içerisine bir gram Ormumşi eritilerek yani toplamda günde 2 gram alınarak kullanılır.

10 gün kullanılır, iki gün ara verilir. 50 yaş altı olanlar da 4 ay, 50 yaş üzeri olanlarda ise 8 ay kullanılır . Metabolizma hızına göre yaşa göre  bu kullanım süresi değişebilir.

MAĞAZA BÖLÜMÜMÜZÜ ZİYARET EDEBİLİR SİPARİŞ VEREBİLİRSİNİZ.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir